Excel | Gebruik geen cirkeldiagram                          

Gebruik geen cirkeldiagram

Het cirkeldiagram is het slechtste diagram dat is ontwikkeld om informatie over te brengen. Natuurlijk er zijn andere, meer omslachtigere manieren en diagrammen om data te presenteren, maar geen daarvan wordt zoveel en zo vaak gebruikt als het cirkeldiagram. In deze blog leg ik uit wat er precies mankeert aan het cirkeldiagram en waarom je per direct moet stoppen het te gebruiken en het te vervangen door andere diagrammen.

Okay, laten we als eerst praten waarom we diagrammen gebruiken en wat dus een diagram goed maakt.

  1. Het algemene doel van diagrammen om verschillende soorten informatie te vergelijken.
  2. Met diagrammen vergelijk je onderling gemakkelijk.
  3. Diagrammen tonen een simpel beeld van complexe informatie, zodat deze gemakkelijk wordt geïnterpreteerd. .

En laat ik je nou aantonen dat een cirkeldiagram op al deze drie punten faalt.

Onvergelijkbare taartpunten

Elk diagram heeft zijn eigen kracht om gegevens weer te geven. Het cirkeldiagram vindt zijn kracht om gegevens als “deel-van-het-geheel” weer te geven. We gebruiken cirkeldiagrammen in het basis onderwijs om helen, halven, kwarten en achtsten te leren. Maar wanneer stukken kleiner worden dan achtsten, wordt het best lastig een taartpunt te herkennen.

Bekijk het cirkeldiagram hieronder waarin de zetelverdeling van het Europees parlement te zien is.

cirkel1

Kijk wat er gebeurt als we de elke taartpunten individueel presenteren. Kun je de taartpunten onderling goed vergelijken?

cirkel2

De realiteit is dat vele het moeilijk vinden om taartpunten van een cirkel met elkaar te vergelijken. Trigonometrie en radialen om oppervlakten te berekenen dan de lengte en breedte voor rechthoeken. Dat is op zich niet iets slechts, maar wel iets om in het achterhoofd te houden voor wanneer we informatie vergelijken.

Als de kleine cirkel een waarde heeft van 1, Wat is de waarde van de rechter cirkel?
cirkel3

Het antwoord valt vaak tussen 6 en 50. Het juiste antwoord is 16x groter. En dus heeft het een waarde van 16.

Hieronder vind je een ander overzicht van het Europese Parmement.

cirkel4

Merk op dat je nu lengte en breedte van elke kolom gemakkelijk kan vergelijken met een ander. Ook wordt het makkelijker de individuele balken op volgorde te zetten wanneer deze, zoals hieronder, worden gemixt.

cirkel5

Onderling onvergelijkbaar

Een ander voordeel is dat diagrammen het mogelijk maken verschillende diagrammen onderling te vergelijken. We hebben zojuist bewezen dat het cirkeldiagram op zichzelf al lastig te vergelijken is. Hoe presteert het diagram wanneer we drie dezelfde cirkeldiagrammen vergelijken?

Bekijk de onderste drie cirkeldiagrammen waarin het marktaandeel van vijf producten op drie momenten van het jaar met elkaar worden vergeleken. Tussen elk moment zijn reclamecampagnes gehouden.

cirkel6

Wat kunnen we afleiden uit dit overzicht van diagrammen? Omdat er telkens een totale verdeling is tussen de vijf producten, zou het makkelijk moeten zijn als lezer welk product op elk moment het meeste marktaandeel heeft. Maar is dat wel zo?

  1. Doet in kwartaal 1 product “A” het beter dan product “B”?
  2. Heeft product “C” nu meer of minder aandeel verworven in kwartaal 1, 2 en 3?
  3. Wie is de koploper in kwartaal 3?

Kortom: Als het doel van een cirkeldiagram -het gemakkelijker leesbaar maken van vergelijkende informatie- is, hoe goed wordt dat doel behaald?

Bekijk de onderstaande staafdiagrammen die op basis van dezelfde informatie zijn gemaakt als de bovenstaande cirkeldiagrammen.

cirkel7

We kunnen nu exact zien wat het marktaandeel van elk product is op elk punt in één oogopslag. Ook laat het staafdiagram beter zien wat het aandeel van het geheel is dan een cirkeldiagram.

Manipuleerbaar

Mensen kunnen het vaak niet laten om een cirkeldiagram ook nog eens ‘aan te kleden’ door er een drie dimensionaal diagram van te maken. En laten we eerlijk zijn, 3D-cirkeldiagrammen zien er tegenwoordig best aantrekkelijk uit met een extra dimensie en wat lichteffecten. Het Mensen zullen er zeker naar kijken. Maar is dat het doel van een diagram? Nee! Het doel is om de gepresenteerde data goed te analyseren. Bekijk de onderstaande diagrammen van dezelfde data (Europees Parlement).

cirkel8

Valt het op dat op het oog de grootte van elk taartpunt veranderd? Ook hier zie je dat cirkeldiagrammen geen duidelijk beeld laten vormen van de data.

Is het dan allemaal zo slecht?

Nee, cirkeldiagrammen zijn niet compleet nutteloos. Ze zijn alleen zeer beperkt in gebruik. Ze zijn goed om beperkte aantal datasets – niet meer dan 3- te presenteren; iets wat ik persoonlijk weinig meemaak in het werkveld. Wil je data presenteren dat uit meer dan drie datasets bestaat? Rol het cirkeldiagram aan de kant en kies andere grafieken en/of diagrammen.

Comments are closed.